Easy, Larder love, Soups, Veg-friendly, Vegetable dishes, Winter warmers
Leave a Comment

Rachel’s cream of tomato soup with crunchy lemon chickpeas

This quick & simple recipe comes from Rachel Khoo’s latest cookbook “Rachel Khoo’s Kitchen Notebook”. The soup celebrates the simplicity of ingredients and transforms them into a luxurious lunch meal. Yet another proof that you can make a fuss free dinner from basic food cupboard ingredients. This silky textured tomato soup with roasted garlic and a splash of cream, topped with baked lemony chickpeas for additional crunch, is sincerely brilliant. Would definitely cook again.

Preparation + cooking time: 50 – 60 minutes / Serves 2 / Veg-friendly

We would need:

  • 1 x 210 g tin of chickpeas, drained and rinsed
  • 1/2 unwaxed lemon, sliced
  • 3 cloves of garlic, unpeeled
  • 1 tbsp of rapeseed oil
  • sea salt
  • 1 x 400 g tin of good-quality chopped tomatoes
  • 250 ml of vegetable stock
  • 1 tbp of sugar
  • 1 tbsp of red wine vinegar
  • freshly ground pepper
  • 100 ml single cream

DIRECTIONS:

  1. Preheat the oven to Gas mark 4/ 350°F/ 180 °C.
  2. Toss the chickpeas, lemon and garlic in the oil and place on a baking tray. Sprinkle with salt and roast for 30-40 minutes, or until golden and crunchy.
  3. Place the tomatoes and vegetable stock into a medium saucepan and bring to a simmer. Remove the roasted garlic from the baking tray and squeeze the garlic from its skin, then add to the saucepan and simmer for 5 minutes. Add the sugar and vinegar and continue simmering for 1 minute. Taste for seasoning and stir in half of the cream, then remove from the heat and blend until smooth with a hand blender.
  4. Ladle the soup into bowls and garnish each with the crunchy chickpeas, a slice of roasted lemon and a drizzle of cream. Bon app!

Recipe adapted from “Rachel Khoo’s Kitchen Notebook” by Rachel Khoo

With love,
Marie


 

Rachel krėminė pomidorų sriuba su traškiais citrininų avinžirniais

LTŠis be galo paprastas receptas yra įkvėptas naujausios Rachel Khoo kulinarinės knygos “Rachel Khoo’s Kitchen Notebook”. Neįtikėtina, tačiau Rachel kasdienius maisto produktus, it magiškos burtų lazdelės mostu, paverčia į prabangius ir elegantiškus pietus. Šilkinė pomidorų sriubytė su grietinėlės šlakeliu, pagardinta traškiais avinžirniais ir citrina, yra, iš tiesų, nuostabi. Būtinai gaminsiu dar kartą.

2 asmenims/ Gamino laikas: 50-60 min/ Veg

Mums reikės:

  • 1 x 210 g skardinės avinžirnių, nuplautų ir nusausintų
  • 1/2 ekologiškos citrinos , supjaustytos
  • 3 skiltelių česnako, nenuluptų
  • 1 v.š. rapsų aliejaus
  • žiupsnelis druskos
  • 1 x 400 g skardinės kapotų pomidorų
  • 250 ml daržovių sultinio
  • 1 a.š. cukraus
  • 1 a.š. raudonojo vyno acto
  • šviežiai maltų pipirų
  • 100 ml grietinėlės

GAMINAME:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros.
  2. Sudėkite avinžirnius, citrinų griežinelius ir česnaką ant kepimo skardos, išklotos kepimo popieriumi, pašlakstykite aliejumi, pabarstykite druska ir kepkite 30-40 minučių, kol avinžirniai  įgaus auksinį atspalvį ir taps traškūs.
  3. Vidutinio dydžio puode užvirinkite daržovių sultinį ir pomidorus.  Iš orkaitės išimkite skrudintus česnakus, nuvalykite ir įdėkite į puodą, troškinkite apie 5 minutes.
  4. Įberkite cukraus, įlašinkite acto ir pavirkite dar apie minutę.
  5. Paragaukite ar trūksta druskos, jei reikia pasūdykite, pagardinkite pipirais.
  6. Nukelkite puodą nuo ugnies, supilkite pusę grietinėlės ir gerai suplakite su rankiniu mikseriu.
  7. Patiekimas: į mažus dubenėlius įpilkite sriubos, ant viršaus uždėkite avinžirnių ir po skrudintą citrinos griežinėlį, pagardinkite grietinėle. Skanaus!

Su meile,
Marie

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s