Breakfast, Easy, Egg dishes, Sunday mornings, Vegetable dishes
Leave a Comment

Life simple pleasures: Tomato & Egg

Ah! Such an amazing match: the rich tomato sauce infused with Italian herbs, nurturing the egg-poached goodness and a warm crusty bread. I am absolutely in love <3. It’s super easy&quick to-make and what’s best – you can tailor the dish to your liking by flavouring the tomato sauce with your all time favourites.

Preparation time + cooking: 20-25 min / Serves 2 hungry or 4 willing to try

We would need:

  • 4 tomatoes
  • Some olive oil
  • 1 red onion, peeled and finely sliced
  • 4 free-range eggs
  • 1 tbsp. of caster sugar
  • Salt & pepper to your taste
  • 1 tsp. of dried Italian herbs (such as basil, oregano, marjoram, thyme and rosemary).
  • Fresh herbs (optional)

 

DIRECTIONS:

  1. Prepare the tomatoes: peel off the skins, clean the stems out, roughly chop and then purée in a blender.
  2. In a large skillet, heat the oil. Add onion and cook over moderately high heat, stirring, until softened, for about 2-3 minutes.
  3. Lower heat, add the tomato purée and sugar and let simmer until the sauce is thickened, another 5-7 minutes. Season with salt&pepper, and Italian herbs.
  4. Make 4 little gaps in the sauce for the eggs. Break an egg into each gap and cook for 6-8 minutes until the eggs are set to your liking.
  5. Scatter over the fresh herbs, serve hot with a warm slice of toast and green salad on the side. If you wish, sprinkle dish with parmesan or feta cheese. Chilli oil tastes great for additional fiery kick. Bon app!

With love,
Marie


Paprasti gyvenimo malonumai: Pomidoras ir Kiaušinis

Ak! Koks nuostabus derinys: gardus pomidorų padažas su itališkom žolelėm, apgaubiantis keptą kiaušinį, kartu su šilta duonos rieke. Aš – įsimylėjau! Šį patiekalą labai paprasta ir lengva pagaminti, be to pomidorų padažą galima paįvairinti kitais Jūsų mėgstamais pagardukais. Idealu tingiems rytams!

LT

 Paruošimo laikas: 20-25 min/ 2 asmenims

Mums reikės:

  • 4 pomidorų
  • alyvuogių aliejaus
  • 1 raudono svogūno, smulkiai supjaustyto
  • 4 kiaušinių
  • 1 a.š. cukraus
  • druskos ir pipirų pagal skonį
  • 1 a.š. džiovintų Itališkų prieskonių (pvz. bazilikų, raudonėlių, mairūno, čiobrelių, rozmarino)
  • šviežio baziliko, truputį (pasirinktinai).

GAMINAME:

  1.  Paruoškite pomidorus: nuplikykite karštu vandeniu, nulupkite odeles, supjaustykite ir išplakite iki vientisos masės blenderyje.
  2. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir sudėkite svogūną. Kepkite keletą minučių iki auksinio atspalvio.
  3. Įdėkite pomidorų tyrelę kartu su šaukšeliu cukraus į keptuvę. Kepkite ant silpnos ugnies, kol padažas sutirštės, apie 5-7 minutes. Pagardinkite druska, pipirais ir itališkomis žolelėmis.
  4.  Suformuokite 4 duobutes padažo tyrelėje ir įmuškite po kiaušinį. Gaminkite kol kiaušinio baltymai sustandės, apie 6-8 minutes.
  5. Papuoškite šviežiomis žolelėmis ir patiekite karštą, su šiltu skrudintos duonos gabelėliu ir žaliomis salotomis. Jei norite, pabarstykite patiekalą parmezano arba fetos sūriu. Lašelis chili aliejaus taip pat puikiai dera ir suteikia patekalui papildomo aštrumo. Skanaus!

Su meile,
Marie

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s