Baking, Easy, Seafood, Starters, Winter warmers
Comments 5

Winter treat: Creamy prawn gratin

A delicious creamy oven bake inspired by home-holidays-nostalgia. Rich, good-hearty starter, which makes it almost a petit dîner.

Preparation + cooking time: 25-30  min / Serves 4 

We would need:

  • 2  tsp. of butter
  • 1 onion, finely chopped
  • 100 g prawns
  • 5 crab sticks
  • Parsley (optional)

For sauce:

  • 1 tsp. of butter
  • 1 tsp. of flour
  • 1 cup of milk
  • salt & pepper to the taste
  • 1 tsp. of soya sauce
  • Few drops of Tabasco sauce
  • 4 tsp. of grated cheese

DIRECTIONS:

  1.  Melt the butter in a saucepan and over medium heat cook onion until transparent.
  2. Cut crab sticks and prawns into small pieces and add to the saucepan. Cook for another 2-3 minutes.
  3.  For sauce: In a new pot melt the butter over low heat, then stir in the flour. Cook for about 1 minute constantly stirring. Slowly add the milk. Cook for another 1-2 minutes. Use a whisk to create a smooth sauce. Lastly, add salt&pepper, a spoon of soya sauce and few drops of Tabasco sauce. Stir until the sauce is completely smooth and thickened.
  4. Pour the sauce over the seafood and gently combine together.
  5. Ready mixture spread between oven dishes, place grated cheese on top and cook at Gas mark 4/ 350°F/ 180 °C for 10-12 minutes.
  6. Serve hot with a piece of toasted bread. Bon app!

With love,
Marie

Recipe adapted from the book “Vegetariški patiekalai, 100 gerų receptų gerai sveikatai, 2010”


 

Žiemos džiaugsmai: krevečių užkepėlė LT

Skani, sultinga krevečių užkepėlė įkvėpta namais ir praėjusiomis Naujametinėmis šventėmis. Tai – sotus ir turtingo skonio užkandis, todėl beveik maži pietūs /petit dîner/.

4 asmenims/ Gaminimo laikas: 25-30 min

Mums reikės:

  • 2 šaukštų sviesto
  • 1 svogūno, smulkiai supjaustyto
  • 100 g krevečių be kevalo
  • 5 krabo lazdelių
  • Petražolės (pasirinktinai)

Padažui:

  • 1 šaukšto sviesto
  • 1 šakšto miltų
  • 1 stiklinės pieno
  • Druskos ir pipirų pagal skonį
  • 1 šaukšto sojų padažo
  • Kelių lašelių Tabasco padažo
  • 4 šaukštų tarkuoto fermentinio sūrio

GAMINAME:

  1. Keptuvėje išlydikite 2 šaukštus sviesto ir apkepkite smulkiai pjaustytą svogūną.
  2. Susmulkinkite krabų lazdeles ir krevėtes, sudėkite juos į svogūnus, maišydami kepkite 2-3 minutes.
  3. Padažui:  Kitame puode išlydikite šaukštą sviesto, suberkite miltus ir nuolat maišydami kepkite apie 1 minutę. Po truputį įpilkite pieną ir maišydami užvirkite (1-2 min). Naudokite šluotelę padažui subalansuoti. Paskaninkite druska ir pipirais, įlašinkite sojų padažo ir kelis lašelius tabasko padažo. Maišykite kol padažas sutirštės ir bus tolygus.
  4. Padažą supilkite ant apkeptų svogūnų, krabų lazdelių bei krevečių ir gerai išmaišykite.
  5. Paruoštą mišinį sudėkite į formeles, pabarstykite fermentiniu sūriu ir kepkite 180 laipsnių orkaitėje apie 10-12 minučių.
  6. Tiekite karštą su duonos skrebučiu. Skanaus!

Su meile,
Marie

Adaptuotas receptas iš knygos “Vegetariški patiekalai, 100 gerų receptų gerai sveikatai, 2010”

5 Comments

    • Thank you Bunny! If you do, let me know how did it turn up :) Your Chocolate Lamingtons look fantastic! I am convinced to try it sometime too :)

      xxx

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s