Easy, Fish, Korean cuisine, Larder love, Quick, Salads, Starters, Travel inspirations, Vegetable dishes
Leave a Comment

My 20 min after work Korean dinner

Last few weeks were extremely busy for me, which resulted in having almost no time for cooking. In a way it was good as I had an opportunity to get creative and improvise on a speedy after work  dinner options.

Here is what I came up with:

Taking just 20 minutes from kitchen to plate, this Korean-style 4 dish-dinner makes a perfect healthy midweek meal. Delicious tuna pancakes are served with rice and lightly stir-fried courgette with a tangy lettuce & scallion salad on the side. Prepare to be amazed!

My 20 min after work Korean dinner   / Serves 2

Preparation + cooking time: 10 min

Tuna pancakes (Chamchijeon,참치전)

We would need:

  • 1 can of tuna, drained
  • 3 tbsp of onion, chopped
  • 1 garlic clove, minced
  • 1 free-range egg
  • a pinch of sea salt
  • a pinch of ground black pepper
  • 1 tsp of roasted sesame seed oil
  • 1 tbsp of flour
  • 1-2 tbsp of canola oil, for frying

DIRECTIONS:

  1. In a large mixing bowl combine all ingredients and mix well together.
  2. Place a non-stick frying pan over medium-high heat and pour 1-2 tablespoon of canola oil.
  3. Then scoop a spoonful of tuna mix, form a ball and flatten into an oval or a round shape and fry till nicely brown on both sides, about 3-5 minutes. Serve warm or cold, both taste great!

Preparation + cooking time: 5 min / Veg-friendly

Seasoned Courgette (Hobak namul, 애호박 볶음) 

We would need:

  • 1/2 tbsp of canola oil, for frying
  • 1 medium courgette, sliced into thin half-moons
  • 1 tsp roasted sesame seed oil
  • 1 garlic cloves, crushed
  • 1 scallion, finely chopped
  • 1 tsp toasted sesame seeds
  • a pinch of salt, to taste

DIRECTIONS:

  1. Heat a frying-pan with 1/2 tbsp of canola oil and stir-fry sliced courgette on a high heat for 1 minute.
  2. Add the sesame seed oil with garlic and stir-fry for another minute.
  3. Lastly, add chopped scallions, sprinkle sesame seeds and season with a pinch of salt.
  4. Remove from the heat and allow to cool a little before serving.

 

Preparation + cooking time: 5 min 

Tangy lettuce & scallion salad ( Sangchu-geotjeori, 상추겉절이)

We would need:

  • 1 head of little gem lettuce salad
  • 1 scallion, chopped
  • 2 garlic cloves, minced
  • 3 tbsp of onion, thinly sliced
  • 2 tbsp of soy sauce
  • 1 tsp of fish sauce
  • 1 tsp of sugar
  • 1 tsp of rice vinegar
  • 1 tbsp of roasted sesame seeds oil
  • 1 tbsp of sesame seeds
  • Korean red chilli pepper flakes, gochugaru (고추가루), to the taste

DIRECTIONS:

  1. In a large bowl toss together the lettuce and the scallion.
  2. Combine rest of ingredients in another bowl and mix well.
  3. Add salad to the seasoning mixture and incorporate it gently by hand.
  4. Sprinkle with sesame seeds and serve straight away.

Bon app!

With love,
Marie

Inspired by  Maangchi & “Our Korean Kitchen” by Jordan Bourke & Rejina Pyo


Mano 20 min korėjietiška vakarienė / 2 asmenims

LTPastarosios keletas savaičių buvo nutrūkgalviškos ir labai užimtos, beveik nebuvo laiko užsukti į virtuvę. Tam tikra prasme tai yra gerai, nes atsirado proga pabūti kūrybingai ir paimprovizuoti greitų vakarienių tematika.

Taip  ir sukompanavau šią korėjietiško stiliaus 4-patiekalų vakarienę. Tik 20 minučių nuo virtuvės iki stalo, skanus ir sveikas vidursavaitės vakarienės variantas.

Gardūs tunų blyneliai yra patiekiami su virtais ryžiais, lengvai apkepta cukinija bei pikantiškomis salotėlėmis.

 

Tunų blyneliai ( Chamchijeon , 참치 전 )
Gaminimo laikas: 10 min

Mums reikės:

  • konservuotų tunų savo sultyse (1 skardinė), nusausinta
  • 3 šaukštų supjaustytų svogūnų
  • 1 smulkiai supjaustytos česnako skiltelės
  • 1 kiaušinio
  • žiupsnelio druskos ir maltų juodųjų pipirų
  • 1 šaukštelio sezamų aliejaus
  • 1 šaukšto miltų
  • 1-2 šaukšto rapsų aliejaus kepimui

GAMINAME:

  1. Į didelį dubenį sudėkite visus ingridientus ir gerai išmaišykite.
  2. Suformuokite apvalios formos blynelius ir kepkite gerai įkaitintoje keptuvėje su trupučiu rapso aliejaus.
  3. Kepkite kol gražiai apskrus iš abiejų pusių, apie 3-5 minutes.

 

Apkepta cukinija korėjietiškai ( Hobak namul , 애호박 볶음 )
Gaminimo laikas: 5 min

Mums reikės:

  • 1/2 šaukšto rapsų aliejaus, kepimui
  • 1 vidutinio dydžio cukinijos, supjaustytos plonais pusmėnuliais
  • 1 šaukštelio sezamo aliejaus
  • 1 česnako skiltelės, išspaustos
  • 1 svogūnų laiškų, supjaustytų
  • 1 šaukštelio sezamo sėklų
  • žiupsnelio druskos, pagal skonį

GAMINAME:

  1. Įkaitinkite keptuvę, įpilkite truputį  rapsų aliejaus ir pakepinkite cukiniją apie 1 minutę.
  2. Įpilkite  šaukštelį sezamo aliejaus, įdėkite česnaką ir pakepkite dar apie minutę.
  3. Pabarstykite svogūnų laiškais ir sezamo sėklomis bei pagardinkite žiupsneliu druskos.
  4. Nuimkite nuo ugnies ir leiskite šiek tiek ataušti prieš patiekiant.

 

Pikantiškos salotos (Sangchu-geotjeori, 상추 겉절이)
Gaminimo laikas: 5 min

Mums reikės:

  • 1 galvos gūžinių salotų, supjaustytų
  • 1 svogūnų laiškų, supjaustytų
  • 2 česnako skiltelių, išspaustų
  • 3 š. plonais  griežinėliais supjaustytų svogūnų
  • 2 š. sojų padažo
  • 1 a.š. žuvies padažo
  • 1 a.š. cukraus
  • 1 a.š. ryžių acto
  • 1 š. sezamo aliejaus
  • 1 š. sezamo sėklų
  • Korėjietiškų raudonųjų čili pipirų dribsnių, gochugaru (고추 가루), pagal skonį
    *Galima pakeisti rūkytais čili pipirų dribsniais

GAMINAME:

  1. Į didelį dubenį sudėkite salotas ir svogūnų laiškus.
  2. Likusius ingridientus sudėkite į kitą indą ir gerai išmaišykite.
  3. Apjunkite salotas su užpilu ir švelniai ranka išmaišykite.
  4. Pabarstykite sezamo sėklomis ir iš karto patiekite. Skanaus!

Su meile,
Marie

Įkvėpimas:  Maangchi & “Our Korean Kitchen” by Jordan Bourke & Rejina Pyo

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s